Wat is er te zien in de omgeving.

Dat is teveel om op te noemen, maar hier geven we en kleine impressie. Voor een volledig overzicht kunt u hier de toeristische gids van Visit Sogn downloaden.

 

het Sognefjord

Het Sognefjord is het grootste fjord van Noorwegen en strekt zich 204 kilometer uit het land in. Gedeeltes staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De wanden van het fjord zijn soms meer dan een kilometer hoog en het water is meer dan een kilometer diep. Het klimaat is een zeeklimaat en verschilt niet zoveel van dat van Nederland. Het kan vriezen en het kan dooien, al zal het wel wat vaker vriezen dan in Nederland en kun je in de winter de sneeuw altijd opzoeken als je omhoog gaat. Door de warme golfstroom is het veel warmer dan andere gebieden op dezelfde breedtegraad en havens vriezen nooit dicht. Aan het fjord groeien allerlei soorten fruit, vooral frambozen. Maar ook perziken en abrikozen!

Vik en Stølsheimen

Aan dit fjord ligt Vik met het prachtige staafkerkje en het oude steenkerkje met zijn schitterende akoestiek. En bij de gemeente Vik hoort het dorpje Feios waar wij terecht zijn gekomen. Feios heeft 250 inwoners en de bebouwing loopt vanaf het fjord omhoog door de vallei de bergen in. Er is relatief weinig vlak land en de boerderijen zijn daardoor kleinschalig en gericht op meerdere producten. Vanaf hier kun je prachtige (meerdaagse) tochten maken te voet of te paard over de fjell. Fjell is het Noorse woord voor berg, maar omvat veel meer dan het Nederlandse begrip berg. Het gaat om alle gebied boven de boomgrens, wat door het gletsjerijs gevormd is en niet bewoond wordt. Onze fjell heet Stølsheimen. Een prachtig gebied met niet te hoge bergen, lieflijke dalen, riviertjes en watervallen. Het wordt maar in weinig wandelboeken beschreven en krijgt dan de naam mini-Hardangervidda. De naam Stølsheimen verwijst naar de vele hutten die in het gebied waren en nog zijn. De boeren trokken hier naar toe met hun vee, met de wegtrekkende sneeuw mee. Het land rond de boerderij kon dan gebruikt worden voor wintervoer. Sommige van deze hutten zijn nu gerestaureerd en geschikt gemaakt als overnachtingplek voor wandelaars. Vanuit onze boerderij is ook een (zware) wandeltocht te maken naar de Fresvikbreen (gletsjer).

Aan de overkant

Aan de overkant van het fjord ligt de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het vasteland van Europa die u ook kunt bezoeken (zie Activiteiten.)

 

In de fotogallerij ziet u meer foto´s van de direkte omgeving.